TineL Studio učilnica


TineL Studio učilnica

dokument:
Apache in Windows
del:
Preizkušanje
posodobljen:
27. 10. 2003

Apache in Windows
Vodnik za namestitev spletnega strežnika Apache in dodatkov v okolje Windows

Preizkušanje

Na žalost sem delovanje strežnika preizkusil samo iz lokalnega omrežja.

Ker smo spletni strežnik in dodatke zanj uspešno namestili, vam lahko prikažem, kako bi sedaj delovale moje spletne strani na našem novem strežniku. Strani sem preizkusil samo lokalno, in sicer na drugem računalniku, ki je bil na strežnik priklopljen. Naslov strežnika v lokalnem omrežju je bil 192.168.0.2. ADSL in domenskih imen nisem uporabljal, ker nimam možnosti za to. Sicer je razlika samo v naslovu (http://192.168.0.2 namesto http://www.podjetje.si).

Spletne strani TineL Studia so zgrajene iz več podmap, vsebujejo pa le navadne spletne datoteke, torej nič dinamičnih. Spletne strani sem v celoti prekopiral v mapo C:\web_server\www\tinel.

V brskalnik na drugem računalniku sem vpisal naslov http://192.168.0.2/tinel (strežnik mi je postregel datoteko index.html iz mape C:\web_server\www\tinel) in dobil:

Preizkušanje TineL Studio strani

Spletne strani TineL Studia vici so veliko bolj zapletene, saj temeljijo na Perl skriptih. Spletne strani sem prekopiral v mapo C:\web_server\www\vici in Perl skripte v C:\web_server\cgi-bin\vici. Popravil sem nekaj spletnih povezav ter dodal naslednji ukaz v nastavitveno datoteko strežnika (httpd.conf), da bi si olajšal dostop:

ScriptAlias /vici-cgi "C:/web_server/cgi-bin/vici"

V brskalniku na drugem računalniku sem vpisal naslov http://192.168.0.2/vici-cgi/main.cgi (main.cgi skript se nahaja v mapi C:\web_server\cgi-bin\vici) in dobil:

Preizkušanje TineL Studio vici strani

Spletne strani z SSI ukazi nisem testiral s pravimi spletnimi stranmi. Prav tako nimam na razpolago spletne strani, ki bi preko Perla uporabljala podatkovne baze MySQL.

Sem pa zato namestil forum phpBB na strežnik. Ta forum uporablja PHP skripte ter MySQL podatkovno bazo prek PHP skriptov.
Iz spleta (http://www.phpbb.com) sem prenesel stisnjeno datoteko phpbb.zip, jo raztegnil ter presnel na strežnik v mapo C:\web_server\www\phpbb. Stisnjena datoteka phpBB različice 2.0.4 je velika 625 kB.

Za forum phpBB sem naredil novo podatkovno bazo "phpbb". To sem storil tako, da sem pognal program C:\mysql\bin\mysql.exe ter vanj vpisal "create database phpbb;":

mysql> create database phpbb;

V brskalnik na drugem računalniku sem vpisal naslov http://192.168.0.2/phpbb (strežnik mi je postregel datoteko index.php iz mape C:\web_server\www\phpbb) in dobil:

Preizkušanje phpBB foruma

Takole pa je izgledal razdelek z mapami na trdem disku na koncu preizkušanja strežnika:

Struktura vseh map

Korak 8 Predstavitev

Kazalo

Predgovor
Kazalo
Korak 1 - Izbira povezave in domene
Korak 2 - Izbira strojne opreme
Korak 3 - Namestitev operacijskega sistema
Korak 4 - Priprava omrežja
Korak 5 - Namestitev spletnega strežnika
Korak 6 - Nastavitev spletnega strežnika
Korak 7 - Dodatne spletne aplikacije za spletni strežnik (SSI, CGI Perl, PHP, ASP)
Korak 8 - Namestitev in nastavitev podatkovne baze MySQL
Preizkušanje
Predstavitev spletnih strani in dostop do njih
Analiza

dokument:
Apache in Windows
del:
Preizkušanje
posodobljen:
27. 10. 2003

Avtorska pravica © 2000-2014 TineL Studio. Vse pravice pridržane.
Copyright © 2000-2014 TineL Studio. All rights reserved.

[ kazalo ]