TineL Studio učilnica


TineL Studio učilnica

dokument:
Apache in Windows
del:
Predgovor
posodobljen:
28. 06. 2011

Apache in Windows
Vodnik za namestitev spletnega strežnika Apache in dodatkov v okolje Windows

Predgovor

Uvod

Pred vami je vodnik za namestitev spletnega strežnika Apache in dodatkov v okolje Windows v spletni različici, ki je namenjen vsem ljudem na slovensko govorečem področju. Namenjen je vsem, ki se ukvarjajo z računalništvom in vsem, ki bi želeli imeti priročnik za preprosto namestitev spletnega strežnika, ki je danes v svetu računalništva prav vsakdanji. Primeren je predvsem za domače uporabnike in manjše podjetnike, saj opisuje postopke namestitve spletnega strežnika ter dodatkov zanj po korakih, od izbire povezave v medmrežje pa vse do preizkušanja. Večji podjetniki in informatiki bi naj to zadevo že obvladali, vendar lahko vseeno najdejo kakšno novo zadevo in se naučijo kaj novega.

Vodnik v spletni različici je sestavljen iz trinajstih delov.

Vodnik obstaja tudi v namizni različici (PDF format), ki je po vsebini nekoliko večja:
Apache in Windows ...... 4446 kB

Vodnik, ki vas popelje do popolno delujočega spletnega strežnika z dodatki.

Kaj?

Ta elektronski vodnik je za:

Vodnik je namenjen predvsem domačim uporabnikom in manjšim podjetnikom.

Komu?

Ta elektronski vodnik je namenjen:

Vodnik je nastajal vzporedno z nameščanjem in nastavljanjem.

Kako?

Spletni strežnik sem sproti nameščal med pisanjem tega vodnika, zato so podatki in opisi karseda točni. Namestil, nastavil in preizkusil sem ga na lastnem osebnem računalniku. Računalnik je sicer nekoliko starejši in je primeren za kakšen manjši portal in nič drugega. Ravno prav za predstavitev manjšega podjetja. Vsebuje 300 megaherčni procesor Intel Celeron 300A, osnovno ploščo QDI Legend VI, grajeno na Intelovem i440LX veznem čipovju; dve pomnilniški kartici z 32 in 128 MB prostora (pomnilnik teče na 66 MHz, CAS 2), disk Seagate ST34310A (ATA33) s 4,3 GB prostora in 5400 obrati na minuto. Vgrajena sta tudi grafična kartica 3dfx Voodoo3 3000 (16 MB RAM-a in TV-izhod) in zvočna kartica AOpen AW35, ki pa nista toliko pomembni za strežnik. Za omrežno povezavo sem uporabil najcenejšo omrežno kartico Genius GF100TXR4, ki omogoča prenos podatkov po 10 ali 100 megabitnem standardu.

Spletni strežnik, ki sem ga uporabil, sliši na ime Apache, ki je prosto dostopen in je najbolj priljubljen strežnik na vseh področjih. Spletni strežnik Apache je tekel na Microsoft Windows 2000 Professional in XP Professional operacijskih sistemih. Dodatna programska oprema so bila orodja za strežnik, ki so ga razširila. Sem spadajo ActiveStateov prevajalnik in izvajalnik programskega jezika Perl, PHP tolmač za PHP spletne strani ter strežnik podatkovnih baz MySQL. Kjer je bilo možno, sem uporabil tudi funkcije požarnega zida.

Ker nam spletni strežnik sam po sebi nič ne pomeni, moramo zanj sestaviti tudi primerno spletno vsebino, ki uporablja tako osnovne spletne programske jezike (HTML, DHTML, JavaScript) kot tudi aktivne vsebine, ki se sproti ustvarjajo in spreminjajo (Perl, PHP, ASP, SSI). Za povrh lahko enostavno ustvarimo ter uporabljamo tudi podatke s podatkovno bazo (MySQL, PostgreSQL). Zato sem pri preizkušanju uporabil že lastno ročno narejene spletne strani. Te strani so dostopne 24 ur in so na tujem strežniku (ne na lastnem). Pri preizkušanju sem jih seveda namestil na ta strežnik ter pognal.
Prve spletne strani so strani z imenom TineL Studio, ki so zgrajene iz levega menija s Flash animacijo ter HTML, DHTML in JavaScript dokumentov na desni strani. Dostopne so vedno na naslovu http://tinel.stjost.si. Druge strani slišijo na ime TineL Studio vici portal in se v celoti procesirajo prek CGI vmesnika na strežniku, saj so programirane v Perl programskem jeziku. Portal vsebuje tudi števec obiskov, anketo ter uporabniški vmesnik, ki omogoča včlanitev uporabnikov oziroma obiskovalcev na portal. Te storitve ne bi bile možne brez dinamičnih spletnih vsebin. Portal je dostopen na naslovu http://tinel-vici.stjost.si. Kot tretjo spletno stran sem uporabil v PHP-ju napisan forum phpBB, ki uporablja tudi podatkovno bazo MySQL in je prosto dostopen na naslovu http://www.phpbb.com.

Viri

Kazalo

Kazalo

Predgovor
Kazalo
Korak 1 - Izbira povezave in domene
Korak 2 - Izbira strojne opreme
Korak 3 - Namestitev operacijskega sistema
Korak 4 - Priprava omrežja
Korak 5 - Namestitev spletnega strežnika
Korak 6 - Nastavitev spletnega strežnika
Korak 7 - Dodatne spletne aplikacije za spletni strežnik (SSI, CGI Perl, PHP, ASP)
Korak 8 - Namestitev in nastavitev podatkovne baze MySQL
Preizkušanje
Predstavitev spletnih strani in dostop do njih
Analiza

dokument:
Apache in Windows
del:
Predgovor
posodobljen:
28. 06. 2011

Avtorska pravica © 2000-2014 TineL Studio. Vse pravice pridržane.
Copyright © 2000-2014 TineL Studio. All rights reserved.

[ kazalo ]