TineL Studio učilnica


TineL Studio učilnica

dokument:
Apache in Windows
del:
Korak 2
posodobljen:
27. 10. 2003

Apache in Windows
Vodnik za namestitev spletnega strežnika Apache in dodatkov v okolje Windows

Korak 2 - Izbira strojne opreme

Za začetek si izberite povprečen računalnik.

Izbira strojne opreme je zelo odvisna od namembnosti strežnika. Najpomembnejša strojna oprema je procesna moč, delovni pomnilnik ter dodatni pomnilnik v obliki trdih diskov. Prostora na diskih ni nikoli preveč! Poleg tega je trdi disk pravzaprav najpočasnejša naprava v računalniku, saj ne more slediti prenosnim močem delovnega pomnilnika in procesorja. Seveda obstajajo tudi alternative v obliki SCSI in FibreChannel diskov, vendar se jih zaradi visoke cene splača vgraditi samo v močne strežnike. Pri testu sem zato uporabil navadna (IDE) trda diska. Za resen strežnik se manj kot v gigabajtih za delovni pomnilnik sploh nimamo kaj pogovarjati. Tudi več procesorjev v enem računalniku ni nič nevsakdanjega. Vendar smo sedaj zašli v prevelike vode, saj na našem strežniku ne bomo poganjali težkih aplikacij. Prav nasprotno: naš strežnik je samo za pomoč in analizo pri namestitvi!

Če želite uporabljati strežnik za eno, dve, mogoče tri predstavitvene strani podjetja ali sebe, ki vsebujejo tudi nekaj aktivnih spletnih vsebin in kakšno podatkovno bazo je računalnik s 300-500 MHz procesorjem, 128 MB pomnilnika in nekaj gigabajtnim trdim diskom več kot dovolj.
Če imate namen postaviti portal s forumom, močnejšimi aplikacijami ter več podatkovnimi bazami, priporočam močnejši računalnik z nekaj gigataktnim procesorjem, 512 MB pomnilnika in nekaj deset gigabajtnim diskom večje hitrosti (model s 7200 obrati na minuto).
Kakor hitro imate takšen portal ali celo dva z nekaj več tisočimi obiskovalci na dan in z raznimi statističnimi in iskalnimi aplikacijami bo tudi takšen strežnik kaj kmalu podlegel. Nabaviti boste morali vsaj dvoprocesorski sistem z nekaj gigataktnima procesorjema, gigabajt pomnilnika ali dva ter SCSI trde diski z deset ali petnajst tisočimi obrati na minuto velikosti nad sto GB. Pa smo zaključili z milijonom tolarjev manj.

Ker je namembnost strežnika precej težko že na začetku ugotoviti in ker je razvoj praktično vsega izjemen, si je mogoče dobro za začetek izbrati povprečen računalnik. Pozneje boste sami presodili in uvideli potrebe ter morda zamenjali opremo.

Korak 1 Korak 3

Kazalo

Predgovor
Kazalo
Korak 1 - Izbira povezave in domene
Korak 2 - Izbira strojne opreme
Korak 3 - Namestitev operacijskega sistema
Korak 4 - Priprava omrežja
Korak 5 - Namestitev spletnega strežnika
Korak 6 - Nastavitev spletnega strežnika
Korak 7 - Dodatne spletne aplikacije za spletni strežnik (SSI, CGI Perl, PHP, ASP)
Korak 8 - Namestitev in nastavitev podatkovne baze MySQL
Preizkušanje
Predstavitev spletnih strani in dostop do njih
Analiza

dokument:
Apache in Windows
del:
Korak 2
posodobljen:
27. 10. 2003

Avtorska pravica © 2000-2014 TineL Studio. Vse pravice pridržane.
Copyright © 2000-2014 TineL Studio. All rights reserved.

[ kazalo ]